Kako je 10 najpopularnijih pasmina pasa dobilo ime

1 – Labrador Retriver

Labrador Retriver izvorno je uzgajan kao pas kojeg su lovci koristili da im donosi plijen nakon što su ga ustrijelili (uglavnom ptice). Pasmina potječe iz Kanade, točnije iz Newfoundlanda. Još je čudnije to da Newfoundland-ski  pas dolazi s Labradora! Ovaj susatv imenovanja i dolazi od toga što je Labrador Retriver bio najčešće korišten za pronalaženje ptica ulovljenih u Labradorskom moru.

Nice Labrador retriever in the meadow

2 – Njemački ovčar

Njemački ovčar ima prilično jednostavno ime koje odražava njegovo puno nasljeđe. Pasmina njemački ovčar koristila se kod stada ovaca i ostale stoke, kako bi ga zaštitila od drugih životinja i stranih ljudi koji su mu prilazili. Iako se samo nekolicinja njih još danas koristi za čuvanje stoke, postali su vrlo svestrana pasmina sposobna za obavljanje različith poslova.

3 – Zlatni Retriver

Još jedna pasnima koju su lovci uzgajali da im donosi vodene ptice koje su ustreljali, zlatni retriver potječe iz  Škotske. Iako o samom imenu nema toliko toga zabilježenog, nagađa se da je korišteno jednostavno kao sam opis psa kojeg danas pred sobom vidimo – retrivera zlatne dlake.

4 – Beagle

Beagle je mali lovački pas koji se koristio kako bi njuhom pratio plijen kao što su zečevi ili jeleni. Dolazi iz Engleske, a točno porijeklo imena nije u potpunosti jasno, iako postoje mnoge razumne pretpostavke. Neki misle da potječe od francuskih riječi “begueule,” ili “beugler,” što znači “otvoreno grlo,”, odnosno “derati se”. Ostale mogućnost uključuju riječ “beag,” što znači “malen,” koja dolazi iz starog engleskog, galskog i francuskog jezika.

Beagle on green grass

5 – Englesi Bulldog

Bulldog je prikladno nazvan jer je izvorno bio uzgajan kao mamac za bikove, sada već dugo zabranjen krvavi sport, u kojem su psi bili poslani zavezanim bikovima kako bi ih napali. Budući da postoje mnoge vrste bulldoga, engleski Bulldog dobio je ime po svom engleskom nasljeđu.English bulldog

6 Yorkshire Terier

 

Ovaj mali terijer dolazi iz Yorkshire-a, Engleske i njegovo ime točno to i reflektira. Iako ih najčešće možemo vidjeti kako sjede ljudima u krilu ili ih pak nose u torbicama, oni su se izvorno uzgajali kako bi lovili i ubijali štakore.

7 Boxer

Boxer je njemačka pasmina za koju mnogi kažu da je dobila svoje ime zbog svoje sklonosti da stoji na stražnjim nogama i “box-a” dok se igra. Povjesničari i stručnjaci za pasmine, međutim, pronašli su literatura u kojoj se ističe da je ime “Boxer” samo pogrešno shvaćena verzija njemačke riječi koja se koristila kako bi se pasminu opisalo.

Yorkshire terrier outdoors

8 Pudlica

Iako se izvorno uzgajao kao lovački pas u Njemačkoj, 3 tipa pudlice službeno su standardizirane u Francuskoj. Ime potječe od njihovog njemačkog naziva “Pudelhund”, što znači “puddle pas”. To je zato što su bili uzgajani kao pasnima koja je donosila morski plijen..

9  Rotvajler

Ova njemačka pasmina dobila je svoje ime po svom podrijetlu i svrsi. Originalno su bili nazvani “Rottweiler Metgerhund,” što znači “Rottweil pas mesara.” To je zato što dolaze iz grada Rottweil i koristili su se kao psi koji su čuvali stoku i vukli kolica napunjena mesom spremnim za tržnice.

rottweiler in the sea

10  Dachshund

Dachshund je njemačka pasnima koja je zadržala svoje njemačko ime, koje znači “jazavčar.” To je zato što su originalno bili uzgajani kako bi lovili jazavce i ostale životinje koje su se skrivale u jazbinama. Kratkonogi su tako da dobro osjete miris, love i tjeraju plijen iz njihovih rupa i čak su se svojedobno koristili u Sjedinjenim Američkim Državama za izlog prerijskih psa.